Avtonomija. Svoboda. Ambicija.

prof. dr. Igor Lukšič | 4. 4. 2021

 

Spoštovani,

Kandidiram za rektorja Univerze v Ljubljani, s katero diham in živim že od leta 1986. V teh 35 letih sem Univerzo v Ljubljani, njene ljudi, delovanje, prednosti in slabosti spoznal do potankosti in v različnih vlogah. Bil sem prodekan in dekan Fakultete za družbene vede. Bil sem Minister za šolstvo in za znanost in visoko šolstvo. Sem mož in oče štirih otrok, od katerih je eden še študent, drugi trije so diplomirali oz. magistrirali.

Zakaj menim, da sem pravi kandidat za rektorja v pravem času? Skozi vse svoje univerzitetne “vloge” sem opazil, da ima Univerza bistveno večji potencial, kot ga je uspela do sedaj uresničiti. Ta potencial ste vi, ljudje, ki tako kot jaz, dihate z Univerzo in želite s svojim delom odpreti njen skriti potencial. In pri tem vas hočem podpreti! Samo z realizacijo tega potenciala lahko Univerza v Ljubljani napreduje, nudi njenim zaposlenim in študentom okolje, v katerem bodo našli smisel in razvili svoj potencial.

Zato želim, da to hišo nadgradimo skupaj. In moja naloga od vsega začetka bo, da poskrbimo za močne in trdne temelje, ki so po mojem prepričanju – AVTONOMIJA, SVOBODA in AMBICIJA. Ključne usmeritve mojega delovanja kot rektorja Univerze v Ljubljani, v kolikor me boste pri tem podprli, so:

  1. Utrjevanje in širitev avtonomije Univerze v okolju akademske kulture utemeljene na svobodi raziskovanja, poučevanja in umetniškega dela.
  2. Utrjevanje partnerskih in demokratičnih odnosov med učitelji, študenti in strokovnimi delavci na Univerzi, ki je središče ustvarjanja in prenosa znanja in širjenja prostora svobode, ne pa del javne uprave.
  3. Ambiciozna Univerza, ki si zastavlja cilje za lastno prenovo in prenovo celotne skupnosti.
  4. Univerza, ki izobražuje za izzive celotne družbe, ne le za potrebe trga, zato ustvarja akademsko kulturo, v kateri se študentje razvijajo v svobodne in razgledane ljudi, ki so odlični v svojih strokah in delajo za celotno človeštvo.
  5. Mednarodna univerza, ki je ponosna na svoje dosežke in ugled iz prvih 100 let delovanja in ima ambicijo, da intelektualno, moralno in kulturno vodi slovensko družbo v novo stoletje ter za to pripravi generacije študentov in študentk.

Podprite mojo kandidaturo na volitvah 13. aprila 2021 z oddajo glasu prek elektronskega glasovanja. Zapomnimo si – Avtonomija. Svoboda. Ambicija.

Več o moji kandidaturi in o meni lahko najdete na moji spletni strani igorluksic.si.

Hvala.